KINK FM Off Air

Die Niederlande haben einen Radiosender verloren. Wie bereits im Juli angekündigt hat KINK FM in der Nacht zu vergangenen Samstag seinen Sendebetrieb eingestellt. Als Abschluss wurde seit dem 19. September die “KINK 1600” ausgestrahlt (die 1600 besten Titel zusammengestellt von den KINK FM-Hörern). Damit verlieren die Niederlande den einzigen Alternative-Sender, der landesweit verbreitet wurde (nur via Kabel, das hat dem Projekt letztendlich wohl das Genick gebrochen).

Auf geenstijl.nl wurde folgender, ziemlich zutreffender Nachruft veröffentlicht:

Nederlandse radio nu echt dood: KINK stopt
De VARA is geen RTL. GeenStijl is geen Sargasso. PowNed is geen een soort van BNN. VK is geen NRC. Als al die media zo verschillend zijn, waarom is het aanbod aan muziekzenders in Nederland dan zo’n uitgesproken treurige & volkomen inwisselbare eenheidsworst? Het enige waar je het verschil tussen SkyRadio en 3FM nog aan hoort, is omdat op laatstgenoemde allerlei niet-grappige postpuberale muziekleken door de muziek wauwelen. Alle zenders van 538 tot Q Music spelen dezelfde liedjes uit hetzelfde lijstje op dezelfde volgorde. Dat lijstje heet ‘top 40’ en is al jaren irrelevant omdat niemand nog cd’s koopt. Rob Stenders is in de afgelopen vier jaar driehonderdtweeënvijftig keer van station gewisseld en u heeft het niet eens gemerkt. Eén klein zendertje bood dapper weerstand tegen deze troosteloze smaakvervlakking: KINK FM, ambitieus alternatief met DJ’s die het verschil tussen Kane en Miles Kane nog weten. Helaas ben je dan commercieel kansloos voor een etherfrequentie. Althans, dat vond V-Ventures (lees: Veronica), die eind juni over het graf van overleden KINK-oprichter Arjen Grolleman heen pisten door de zender op te heffen. Tot zo ver hun belofte – op de begrafenis van Grolleman – om een etherfrequentie voor KINK te kopen. Vandaag is de zwanenzang. Tot middernacht wordt de KINK 1600 uitgezonden. Dat zijn 1560 liedjes méér dan al die andere zenders hebben. Daarna is het afgelopen. Meekijken kan op de livestream, rouwen om de dood van alternatieve muziek op de Nederlandse radio via #kinkfm. Daarna is het uitwijken naar Studio Brussel.
JINGLE: Er is hoop. Morgen verrijst Pinguin Radio uit de as van KINK.


Laut radio.nl haben in den letzten Stunden von KINK FM 75.000 Hörer und 45.000 Zuschauer die Streams genutzt. Jantien van Tol hat die letzten Minuten genutzt um sich von Hörern, Mitarbeiternund Förderer des Senders zu verabschieden.  Rob Stenders (Mitbegründer von KINK FM) hat in seiner Sendezeit auf 3FM am Freitagabend die letzten Minuten von KINK FM übernommen, von hier stammt auch dieser Mitschnitt.

Seit Samstagmorgen ist ein Projekt von einigen KINK-Mitarbeitern im Internet auf Sendung. Es heisst Pinguin Radio, hier laufen ebenfalls  wie auf KINK FM Alternativetitel. Einige Sendungen wie z.B. “Club Casablanca” oder “Aardschok” sollen hier verbreitet werden. Der offizielle Start ist im Januar 2012, zzt. ist der Sender über die alten Streamadressen von KINK FM zu hören.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert